Najlepsze bułki do burgerów

Macie czasem wrażenie, że jest taki przepis, który wydaje się wam idealny i nie ma potrzeby nic zmieniać? To właśnie jeden z tych przepisów :)

 

Przedstawiam wam przepis na bułeczki do hamburgerów, który wykorzystuję już od conajmniej pięciu lat. Genialny, prosty, sprawdzony (nawet w wersji z domieszką mąki graham), idealny.

Składniki na ok. 10- 12 bułek

 3,5 - 4 szkl mąki pszennej

1 szkl. letniej wody

1/3 szkl. oleju

1/4 szkl. cukru

1 jajko

2,5 łyżki suchych drożdży

1 łyżeczka soli

Do miski z letnią wodą dodajemy drożdże, olej i cukier, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 5 minut. Po tym czasie dodajemy jajko, sól i mąkę. Wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie się nadal lepić podsypujemy mąką. Wstępnie wyrobione ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiamy aż będzie elastyczne.

Gotowe ciasto od razu dzielimy na 10- 12 części i formujemy kulki. Bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem, każdą delikatnie spłaszczamy. 

Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 - 20 minut. Po tym czasie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.

Pieczemy 10-15 minut w 220 C