Drożdżowa gwiazda z makiem

Przyznam, że w tym roku to absolutny hit wypieków około bożonarodzeniowych. Każdy, kto spróbuje, stawia ją na pierwszym miejscu, detronizując klasyczne rolady makowe. Nawet moja teściowa, która miłośniczką maku nie jest, stwierdziła, że zjada z wielką przyjemnością, a to już coś znaczy ;) Zapraszam po przepis.

 

 

Na wstępie zaznaczę, że jeśli absolutnie nie masz czasu to można użyć masy makowej z puszki, ale.. Ale.. kto raz zrobił własny mak, ten wie, że ten puszkowany jest daleko w tyle. Bez tony cukru, sztucznych tłuszczy i wody. Obecnie mamy ułatwioną sprawę. Kiedyś mak trzebabyło gotować i dwukrotnie przepuszczać przez maszynkę do mielenia..  Teraz możemy kupić gotowy mielony mak, który wystarczy spażyć. Polecam każdemu wypróbować.

Składniki na ciasto drożdżowe:

500g mąki pszennej

30g świeżych drożdży

50g cukru

50g masła

180ml mleka

2 jajka

 

Składniki na mak:

200g maku (najlepiej mielonego - ułatwimy sobie sprawę)

2 łyżki cukru trzcinowego

2 łyżki miodu

2 łyżki miękkiego masła

rodzynki, skórka pomarańczowa, migdały, orzechy (wg uznania)

kilka kropli ekstraktu migałowego

 

Dodatkowo:

jajko do posmarowania ciasta

Opcjonalnie - lukier:

1 szkl cukru pudru

1 łyżka rozpuszczonego masła

1 - 2 łyżki ciepłego mleka

 

Wykonanie:

Na początek przygotowujemy masę makową. Zalewamy mielony mak wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny. Następnie odsączamy przy pomocy sitka i gazy. Dodajemy masło, cukier i miód, oraz dowolne bakalie, opcjonalnie ekstrakty

Wykonanie ciasta zaczynamy od zrobienia zaczynu. W misce umieszczamy całość mąki i cukier, robimy małe wgłębienie. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże , które następnie przelewamy do mąki, delikatnie mieszamy. Pozostawiamy na około 10 - 15 minut aż drożdże "ruszą" czyli zaczną nam bąblować. Następnie dodajemy jajka i roztopione, ciepłe (nie gorące) masło. Całość wyrabiamy w misce do momentu uzyskania elastycznego i gładkiego ciasta, przez ok 10 minut. Jeśli jest taka konieczność podsypujemy mąką. Po wyrobieniu przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 45 minut (do podwojenia swojej objętośći)

Po wyrośnięciu przekładamy nasze ciasto na stolnicę i dzielimy je na 4 części formując 4 kule. Pierwszą część rozwałkowujemy do średnicy ok 25cm, następnie przekłądamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i smarujemy 1/3 masy makowej tak aby pozostał około 1cm brzeg czystego ciasta. Dokładnie tak samo postępujemy z drugą i trzecią częścią ciasta (rozwałkowujemy koło, układamy na wcześniejszym, posmarowanym makiem, smarujemy kolejną porcją masy, przykrywamy kolejnym kołem itd.) Cały czas pamiętamy o delikatnym zlepianiu obrzeży, które zostawiamy bez masy. Po ułożeniu czwartej części ciasta całość dzielimy, jak pizzę, na 16 części nie docinająć do środka. 

Teraz zaczynamy zwijanie. Każdy wycięty pasek obkręcamy dwa razy wokół własnej osi. Z tym, że obkręcamy naprzemiennie paski sąsiadujące (jeden kawałek dwa razy w prawo, kawałek obok dwa razy w lewo) Przekręcone kawałki każdej pary zlepiamy na końcach.

Całość odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut . Po tym czasie smarujemy całość rozmąconym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy w temperaturze 180C przez ok 25minut

Po wyciągnięciu dajemy ciastu odpocząć przez ok 10-15 min następnie polewamy ciepłym lukrem i dekorujemy według uznania. 

drożdżowe z makiem