Pyszotka

Połączenie kruchego ciasta z orzechami, kremową masą, a do tego posmak domowego powidła. Szybkie i pyszne, nawet dla tych, którzy zwykle nie przepadają za orzechami ;)

 

Przepis dostałam od Teściowej, która po spróbowaniu ciasta u znajomej przepadła i jeszcze tego samego dnia podrzuciła mi recepturę. Po wypróbowaniu przez moich prywatnych krytyków kulinarnych, jednogłośnie orzekliśmy, że pewnikiem będzie to jeden z placków na nadchodzące (większymi niż nam się wydaje krokami) Święta...

Ciasto:

40dkg mąki pszennej

20kg margaryny

6dkg cukru

4 żółtka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki amoniaku

2-3 łyżki śmietany (rozmieszać z amoniakiem)

dodatkowo:

powidło

20 dkg cukru

4 białka

20 dkg orzechów włoskich (posiekać)

Ze składników zarobić ciasto, podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować ułożyć na blasze, posmarować powidłem. Ubić pianę z 2 białek i 10 dkg cukru. Pianę wyłożyć na posmarowane powidłem ciasto, posypać połową orzechów. Piec w 180C do zarumienienia bezy. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.

Masa:

1 1/2szkl mleka

1/2 szkl cukru

4 żółtka

cukier waniliowy

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka mąki pszennej

kostka masła

Szklankę mleka zagotować z cukrem. Żółtka, cukier waniliowy, mąki rozmieszać w 1/2 szkl mleka. Ugotować budyń. Zimny polączyć z masłem.

Ciasta układamy orzechami do środka, miedzy nimi masa, a na wierzch polewa i zajadamy popijając czarną kawusią ;)

Pyszotka